Kávový créme brulée

Keď som niekde počula názov créme brulée vždy mi hlavou prebehlo, že to je niečo wow, luxusné a veľmi náročné na prípravu, no v tomto prípade opak je pravdou.

Včera som rozmýšľala aký dezert budeme mať. Otvorila chladničku a našla som smotanu na šľahanie, tak som sa rozhodla urobiť tento famózny dezert.

Ingrediencie:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 60 g hnedého (trstinového)cukru
  • 1 šálka kávy (najlepšie espressa)
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok

Postup je veľmi jednoduchý:

  1. Rúru si predhrejeme na 120°C, hneď ako ju zapneme vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá bude slúžiť ako vodný kúpeľ.
  2. Smotanu vylejeme do hrnca, do nej pridáme 40g cukru. Cukor povaríme v smotane, keď sa cukor rozpustí, hrniec odstavíme zo sporáka.
  3. Urobíme espresso, ktoré vlejeme do smotany s cukrom.
  4. Vajcia so žĺtkom rozmiešame a precedíme cez sitko. Aby sme zachytili nerozpustené bielky.
  5. Za neustáleho miešanie do vajec pomaly pridáme ešte teplú smotanovo-kávovú zmes.
  6. Krém vlejeme do (zapekacích) misiek a vložíme do vodného kúpeľa.
  7. Krém pečieme na 120°C cca 45 minút, kým krém nezhustne.
  8. Keď je krém zhustnutý, misky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  9. Pred servírovaním vychladnutý krém posypeme zvyšným cukrom a flambovacou pištoľou ho skaramelizujeme. (Ide to aj zapaľovačom, ale je to náročnejšie)

Tak šup na túto fajnotu, zažijete explóziu chuti 🙂

 

S láskou

Tea

…………….

Tento recept nájdete aj v Škole hrou pre dospelákov – online projekte mojej maminy, kde učí dospelákov veci, ktoré nás v škole nenaučili.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *