Cviklový brownies bez múky a cukru

Leto v plnom prúde a každý vyhľadáva okolo seba niečo sladké, tento koláč si môžete dopriať bez výčitiek, je šťavnatý a úžasnýý a navyše bez cukru a múky.

Recept vznikol ako taký malý hókus pókus, keď sme potrebovali doma spotrebovať cviklu a mali chuť na niečo sladké.

Cvikla je veľmi zdravá a málokto vie, že sa dá s ňou experimentovať aj na sladko, nielen na slano 🙂

Kombinácia čokolády a cvikle je famózna.

Koláč som piekla na plechu 30×25 cm.

Ingrediencie:

  • 70 g mletých mandlí
  • 100 g masla 82%
  • 200 g čokolády (min. 52%)
  • 3 cvikle (cca 400g)
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 4 vajíčka
  • 3 PL medu

Postup:

  1. Cviklu uvaríme, uvarenú cviklu zbavíme šupky a rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré.
  2. Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  3. Do vychladnutej čokoládovej zmesi vmiešame cviklové pyré.
  4. V miske si zmiešame pomleté mandle s práškom do pečiva.
  5. Žĺtky oddelíme od bielkov.
  6. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu. (TIP: do bielkov pridáme štipku soli, aby sa lepšie vyšľahali)
  7. Žĺtky s medom vyšľaháme do peny. (šľahať treba dlhšie, cca 3-5 min. aby vznikla pekná pena)
  8. Do vyšľahanej žĺtkovej peny, pomaly primiešame vychladnutú čokoládovo-cviklovú zmes a pomleté mandle s práškom do pečiva.
  9. Nakoniec do celej zmesi primiešame sneh z bielkov.
  10. Na plech si dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a šup do rúry.
  11. Pečieme na 180°C, cca 45 min. (Keď zapichneme špáratko, malo by byť čisté, ak sa cesto ešte lepí, necháme ho ešte trošku dopiecť.)
  12. Ja som koláčik posypala škoricou a dala na noc do chladničky.

Tááá chuť je božskáá, mňam 🙂

Verím, že vás tento recept zaujal a vyskúšate ho aj vy doma.

Dobrú chuť 🙂

  

 

S láskou

Tea

…………….

Tento recept nájdete aj v Škole hrou pre dospelákov – online projekte mojej maminy, kde učí dospelákov veci, ktoré nás v škole nenaučili.

 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *