Najlepší slaný karamel

Slaný karamel už dlhšiu dobu fičí vo svete a je to úžasná delikatesa.

Je možné ho kúpiť takmer všade, ale najlepší je domáci 🙂

Môj kamarát Michal by sa v ňom kúpal, keď išiel mať narodeniny rozhodla som sa mu urobiť túto mňamku, materiálnych vecí máme každý prebytok, myslím, že nič by ho viac nepotešilo, ako toto 🙂

cca 3 dcl pohár slaného karamelu mu vydržal pár hodín 🙂

Slaný karamel môžete použiť do jogurtu, na koláč, alebo len tak na vyjedanie lyžičkou.

Igrediencie:

  • 350 g kryštáľového cukru
  • 2 PL vody
  • 170 g masla 82 %
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 1/2-1 čl soli

Postup:

  1. Do vyššieho hrnca nasypeme cukor, pridáme vodu a upálime cukor do zlatistej farby. Sem tam premiešame. (pozor aby ste cukor nespálili!)
  2. Maslo si trochu rozpustíme v mikrovlnke alebo na panvici, nie úplne do tekuta.
  3. Smotanu ohrejeme, nesmie byť studená!
  4. Do upáleného cukru, opatrne pridáme maslo (pozor, bude silno bublať), spolu premiešame.
  5. Opäť opatrne vlejeme smotanu na šľahanie a miešame kým sa nám všetko pekne spojí.
  6. Karamel necháme mierne vychladnúť a nakoniec pridáme soľ. Odporúčam pridávať po častiach, aby nebol karamel moc slaný, záleží to od slanosti soli 🙂
  • Ochutnávať odporúčam až keď je karamel vychladnutý, lebo spálený jazyk naozaj bolííí 🙂
  • Ako bude karamel chladnúť, bude aj hustnúť.
  • Vychladnutý karamel nalejeme najlepšie do sklenenej dózy, ktorá sa dá uzavrieť.
  • V chladničke vydrží aj mesiac

Oslaďte si život 🙂

S láskou

Tea

…………….

Tento recept nájdete aj v Škole hrou pre dospelákov – online projekte mojej maminy, kde učí dospelákov veci, ktoré nás v škole nenaučili.

Komentáre
  1. Spätné upozornenie: Jablkový koláč | teuska.sk

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *