Kysnutý jablkovo-makový slimák aj pre začiatočníkov – fotopostup

Recept na overené kysnuté cesto som dostala len z tých najlepších zdrojov 🙂 Je skvelý aj pre začiatočníkov.

Tento recept bol pre mňa taký malý hókus-pókus, keďže som kysnuté cesto robila druhý krát v živote (to prvé bolo na pizza štangle).

Tento rok prišlo leto o niečo skôr a aj vďaka tomu je tohtoročná úroda veľmi bohatá.

Na stromoch narástlo toľko jabĺk, že ich nestíhame spracovať, tak aspoň z časti si z nich osladíme život 🙂

Ingrediencie:

  • 250g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 35g práškového cukru
  • 35g tuku (najlepšie rastlinného, ja som použila maslo, ale cesto bolo trošku tažšie)
  • 1,5 dl mlieka
  • 1/2 bal. vanilínového cukru
  • kôra z citróna
  • 1/4 KL soli

Náplň slimáka:

  • presnidávka, jablkové pyré alebo jablkový džem
  • mletý mak
  • práškový cukor
  • 2 jablká
  • 1 KL škorice

 

Krôčik po krôčiku:

Ako prvé si musíme urobiť kvások, aby nám cesto mohlo kysnúť.

Z polovičky dávky mlieka si urobíme kvások.

Mlieko zohrejeme tak, aby bolo vlažné, do mlieka dáme droždie a vanilínový cukor. Kvások necháme vykysnúť, zatiaľ si prichystáme ostatné ingrediencie.

 

V zvyšnom mlieku roztopíme maslo (rastlinný tuk).

 

 

Ostatné ingrediencie (múku, cukor, žĺtok, citr.kôru, soľ) vložíme do misy.

 

 

Do suchých ingediencií vlejeme kvások a mlieko s roztopeným maslom.

 

 

Cesto vymiešame, buď v mixéri s hákom alebo ručne.

 

 

Cesto je hotové, keď sa nelepí.

Z cesta urobíme „guľku“ a necháme vykysnúť.

 

 

Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.

 

 

…ideme na to

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na dĺžku.

Zmiešame mak-práškový cukor s troškou horúceho mlieka,

aby bola plnka mokrá, ale nie riedka, aby mak nevytiekol.

Makom naplníme jeden okraj cesta.

 

 

Preložíme okraj tak, aby maková plnka bola skrytá.

 

 

Cesto ztočíme do formy.

Na prázdne cesto poukladáme jabĺčka.

 

Jabĺčka posypeme škoricou. Cesto potrieme vajíčkom.

 

 

Šup do rúry…Pečieme na 180°C, cca 50 min.

 

 

Koláčik je hotový 🙂

Môžete posypať práškovým cukrom a šup krájať a vychutnávať 🙂

Dobrú chuť

 

S láskou

Tea

…………….

Tento recept nájdete aj v Škole hrou pre dospelákov – online projekte mojej maminy, kde učí dospelákov veci, ktoré nás v škole nenaučili.

 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *